Lexikon

Itt megtalálhatóak az oldalon használt, és más oldallal kapcsolatos kifejezések.

ABC vagy ABV fegyverek: Atom-, Biológiai-, Vegyifegyverek. Angolban az ABC illetve NBC rövidítést használják. ABC = Atom Biological Chemical, NBC = Nuclear Biological Chemical, de CBRN is elterjedt kifejezés, ami azt jelenti hogy Chemical Biological Radiological Nuclear (Vegyi Biológiai Radiológiai Nukleáris). A magyar polgári védelem tévesen RBV rövidítést használja, aminek jelentése: Radiológiai, Biológiai, Vegyi.

Aktív szén: szerves anyagok (pl. csonthéjasak) elszenesítésével előállított műszén. Porózus szerkezetű, nagy felületű, ezért képes megkötni gázokat, gőzöket.

Alászívás: A környezeti légkör beszivárgása a légzéscsatlakozóba az összes forrásból, kivéve a készülék szűrőit, amikor laboratóriumban, meghatározott légkörben mérik. A teljes belégzett levegő százalékában fejezik ki.

APR: Air Purifying Respirator; Szűrős légzőkészülék

Belégzőszelep: ld. →Szelep

Belsőálarc: a modernebb gázálarcok belsejében megtalálható félálarc amely a levegő egy adott irányánba terelésére szolgál, és kilégzés esetén a levegőt csak a kilégzőszelep irányába engedi, ezáltal megakadályozza a szén-dioxid felhalmozódását az álarcban és a látómező bepárásodását. Először az 1950-es, '60-as évek táján kezdték el alkalmazni, főleg német és amerikai álarcokban.

Beszédmembrán: A gázálarc olya alkatrésze, amely lehetővé teszi, hogy a használója beszédje tisztábban érthető legyen más emberek számára. Általában egy vékony műanyag lemezből készül amit a gázálarc szájrészébe építenek bele, közvetlenül a száj előtt helyezkedik el a jobb érthetőség végett.

CCBA: Closed-Circuit Breathing Apparatus; Zártrendszerű légzőkészülék. Azok a légzőkészülékek amelyekből nem távozik a kilélegzett levegő, hanem újra belelégezhetővé válik, megtisztítva mind a szén-dioxidtól és a vízpárától, majd oxigénnel dúsítva. Az oxigén adagolható palackból (sűrített) vagy vegyi úton fejleszthető.

Félálarc: csak az orrot, szájat és állat takaró álarc.

Gázszűrőbetét: olyan →szűrőbetét, amely kifejezetten gázok ellen biztosít védelmet. Ezek a szűrőbetétek kizárólag vegyianyagokkal kezelt →aktív szén réteget tartalmaznak.

Keretálarc: olyan típusú álarc, amely csak az arcot fedi be, egészen az áll vonalától a homlok felső részéig, a fejen való rögzítését pántokkal oldják meg.

Kombinált szűrőbetét: olyan →szűrőbetét, amely alkalmas részecskék és gázok kiszűrésére is. Kétféle szűrőréteget tartalmaz: aktívszenet a gázok lekötésére és szűrőpapírt a részecskék szűrésére.

Légzéscsatlakozó:  A légzésvédő készüléknek az alkatrésze, amely a viselő légútjait összeköti a készülék egyéb alkatrészeivel, és elkülöníti a légutakat a környező légkörtől. A légzéscsatlakozó lehet teljes álarc, félálarc, negyedálarc, szájcsutorakészlet, szűrő légzéscsatlakozó.

Negyedálarc: csak orrot és szájat befedő álarc

Oxigénes légzőkészülék: ld. →CCBA

PAPR: Powered Air Purifying Respirator; Levegőrásegítéses szűrős légzőkészülék.

Részecskeszűrőbetét: porok és kisebb részecskék, aerosolok, baktériumok, vírusok kiszűrésére alkalmas →szűrőbetét.

SCBA: Self-Contained Breathing Apparatus; Önnáló Környezettől független Légzőkészülék, ezt a kifejezést általában a sűrítettlevegős legzőkészülékekre alkalmazzák, amelyek a levegőt az arra alkalmas palackból vételezik. De alkalmazzák még a zártkörű légzőkészülékekre is, de azokat a pontosság érdekében inkább →CCBA jelöléssel látják el.

Sisakálarc: egész fejet sisakszerűen befedő álarc, ezek a típusok főleg a hidegháború alatt Szovjetúnióban és vele kapcsolatban álló országokban voltak rendszeresítve, napjainkban nincsenek rendszeresítve, mivel nagyon kényelmetlenek, szinte mindenhol leváltották a modern, kényelmesebb keretálarcokkal, melyeket kámszákkal egészítettek ki.

Szelep: folyadékok, gázok egy irányba haladását, mennyiségének szabályzását biztosító eszköz

Szűrőbetét: szűrőanyagot, általában →aktívszenet és/vagy más szűrőanyagokat, mint pl. szűrőpapírt tartalmazó hengeres vagy szögletes alakú doboz, amely készülhet fémből vagy műanyagból. A tartalma mindig a kívánt felhasználási céltól függ. Megkülönböztetünk →gáz-; →részecske; és →kombinált szűrőket. Az álarchoz közveltenül vagy egy összekötő tömlőn keresztül csatlakozik. A típusuk a szabványoknak megfelelő betűjellel és színkóddal feltüntetett.

Vegyioxigénes légzőkészülék: olyan légzőkészülék, amely a légzéshez szükséges oxigént különböző vegyianyagok reakciója útján állítja elő. Elsősorban menekülő eszközökben alkalmazzák, de a katonaságba is elterjedt. Drágább a szűrős és sűrítettlevegős légzőkészülékeknél, de minimális karbantartást igényel. Hosszú évekig tárolható. lásd→CCBA