Impresszum

Rólam és a gyűjteményemről

Hol is kezdjem...? Sokan kérdezték már tőlem, hogy miért gyűjtök gázálarcokat, és honnan jött ez a mániám, talán azt tudom mondani, mint a többi gyűjtő: nem tudom pontosan, valamiért megtetszettek az álarcok, és elkezdtem érdeklődni más-más újabbnál újabb típusok iránt. A gyűjtést valamikor 2000 táján kezdtem el, az első álarcaim egy 70M és egy GP-5 voltak. Aztán évek alatt szépen, lassan egyre csak több lett, elejében még álmodni se mertem róla, hogy 20-nál több álarcom lesz, most meg már több mint 40-nél járok. Amikor a gyűjteményemben lévő típusok száma elérte a 15-öt, akkor kezdték már rá mondani az ismerősök, hogy ez már kezd egy igazi gyűjtemény lenni. Később egyre jobban, sűrűb időközönként kezdtek gyűlni az álarcok. Először csak ismerősöktől kaptam pár darabot, amik a pincékben, padlásokon voltak elfekvőben, aztán elkezdtem járni a vásárokat, majd a elmúlt években elkezdtem intenzíven böngészni az internetes aukcós oldalakat, és onnan meglepően olcsó árakon is tudtam beszerezni álarcokat.
A gyűjteményemet nem kifejezetten csak álarcok alkotják, hanem minden ahhoz kapcsolódó dolgok, mint pl. védőruhák, sisakok, mérőműszerek
Az oldalamat 2009 tavaszán hoztam létre, azzal a céllal, hogy bemutassam a gyűjtemlényem. Azt gondoltam, hogy enyém lesz az első kifejezetten gázálarcokkal foglalkozó magyar magán weboldal. Előtte láttam pár háborús felszerlésekkel foglalkozó oldalt, ahol gázálarcok is voltak, de nem konkrétan azokkal foglakozott. Amikor épp szerkesztettem az oldalam, akkor épp az egyik gázálarcról kerestem információkat, és véletlenül ráakadtam egy másik gyűjtő oldalára. Nagyon megörültem, hogy az országban ez a gyűjtői téma is szélesebb közönségnek kezd örvendeni. Ezek az oldalak talán a gyűjtemények bemutatásán kívül más dologkra is jók, mint például, a gyűjtők fel tudják venni egymással a kapcsolatot és ezzel ki tudnak alakítani közösségeket.

Gázálarcok gyűjtése mellett még foglalkozom elektronikus zene készítésével is, főleg ambient, trip-hop, downtempo műfajokban alkotok. A DOLG (A.P.) nevű projektemet 2011 árprilisában indítottam.
Ezeken a helyeken lehet meghallgatni és letölteni az alkotásaimat:
Facebook
SoundCloud
BandCamp 

A gyűjteményem 2006 táján. (bocsánat a rossz minőségű telefonos fényképért - két fénykép montázsa) Ez a legrégebbi fénykép a gyűjteményemről.

Egy kis felvilágosítás...

A gyűjteményemben található álarcok nagyrésze korukból adódóan nem alkalmas valós védelmi célokra, kizárólag gyűjtői értékük van, nem védenek káros anyagok ellen. Nem kérek leveleket mint: "gázmaszk kéne atomháborúba" és hasonlók.
Nem vagyok tagja semmilyen politikai csoportusulásnak, nem veszek részt tünteséken és az oldal nem képvisel semmilyen eszmét. Az itt esetlegesen előfurdoló önkényuralmi jelképek kizárólag történelmi célból vannak megjelenítve, nem támogatom az eszméket!

Köszönet

Itt szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki segít(ett) engem a gyűjteményem létroházásában és gyarapításában:

-Szüleimnek, nagyszüliemnek, rokonoknaimnak, akik nagy mértékben támogatják a gyűjtői munkámat.z
-Defend Szabolcs, aki gyűjteménye jelentős részét ajándékozta nekem
-Szűcs Dániel, gázálarcgyűjtő, "szakmai konzultáció", ötletek az oldahoz
-Babucs Viktor, barátomnak, aki ellátott megfelelő írásos anyagokkal
-Demeter Soma jóbarátom és családja, akik segítettek egy-két érdekesebb darab hozzájutásához
- Szőrös Zoltánnak, a kalasnyikov.hu adminjának, hogy tárhelyet biztosít az oldalam számára!
 -Mindenki másnak, akiktől sikerült gázálarcokat vennem... :)